Zapraszamy do odkrycia smaków regionu warmińsko-mazurskiego na Wzgórzach Dylewskich - Tasty Stories

Gmina 12.10.2017

Tasty Stories, czyli opowiedziane smakiem w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie to nowy, unikatowy projekt kulinarny zainspirowany ludźmi i ich historiami, którzy z pasją tworzą i kreują smaki. Weekend 20-22 października br. w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie w Wysokiej Wsi,  jest zaproszeniem do odkrywania smaków regionu warmińsko-mazurskiego. Przewodnikiem po regionie będzie Łukasz Wojtas Szef Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Podczas tej podróży kulinarnej spotkamy niezwykłych ludzi – m.in. młynarzy, rybaków oraz producentów owczych serów i doskonałej wołowiny z obszaru objętego programem Natura 2000, jak również posłuchamy historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”.  Partnerem wydarzenia jest Gmina Ostróda. Wstęp wolny! Zapraszamy!

 

Piątkowe popołudnie (20 X), rozpocznie się od spotkania przy ogniu i grillu w Rybakówce na terenie Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Doskonała okazja do spróbowania słodkowodnych ryb oraz dań z warzyw korzeniowych i kiszonek, a także wysłuchania opowieści ekspertów od kulinariów, w tym szefów kuchni z trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris. Wstęp wolny!
 

Sobotnie śniadanie degustacyjne „Jesienny stół” (21 X) to okazja do wspólnego spotkania z producentami i degustowania ich specjałów. Na pięknie udekorowanym stole pojawią się różnorodne smakołyki (m.in. sery owcze, szynka dojrzewająca, ryby wędzone czy domowe pieczywo) przywiezione przez bohaterów projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Wstęp wolny!
 

Wieczorna ekskluzywna Kolacja „Sielanka” (21 X) – będzie podsumowaniem kulinarnej podróży po smakach regionu. Po raz pierwszy w ten wyjątkowy wieczór połączą siły, talenty i wiedzę wszyscy szefowie kuchni trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris – Łukasz Wojtas (Restauracja Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju) i Przemysław Gryz (p.o. szef kuchni w Restauracji Art Déco w Polanicy-Zdroju). Sięgając do bogactwa lokalnych produktów, przyrządzą popisowe, autorskie dania łączące w sobie regionalne receptury z nowoczesnymi, modnymi oraz tradycyjnymi – wracającymi do łask, technikami kulinarnymi. Smaki poszczególnych dań dopełnią wyborne wina dobrane przez sommeliera z wineonline.pl. Tłem snutych wieczorem opowieści będzie piec chlebowy, w którym upieką się pachnące bochny chleba specjalnie na ten magiczny wieczór. Udział w kolacji odpłatny!
 

Celem tego nowego wydarzenia kulinarnego jest promocja gminy Ostróda i regionu warmińsko-mazurskiego przez pryzmat ludzi związanych z kulinariami. Projekt propaguje produkty, przepisy regionu, dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w oparciu o nowoczesne techniki kulinarne oraz wiedzę i doświadczenie szefów kuchni Hotele SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.