Miniona niedziela w Kraplewie była prawdziwym świętem kulinarnej tradycji i lokalnej kultury! XVI Mazurski Dzień Ziemniaka przyciągnął tłumy mieszkańców i gości, którzy mieli okazję skosztować wyjątkowych dań z ziemniaków, poznać lokalne specjały i cieszyć się niezapomnianą atmosferą. Uroczystego otwarcia dokonali: Z-ca Wójta Gminy Ostróda Grzegorz Kastrau, Przewodniczący Sejmiku Warmińsko-Mazurskiego Bogdan Bartnicki oraz Dyrektor Oddziału Szyldak Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie Grzegorz Kaszczyński. W urokliwym otoczeniu „Dworu Kraplewo” czekało mnóstwo atrakcji – od gotowania na żywo, przez kiermasz lokalnych produktów, aż po występy zespołów muzycznych.
Na scenie nie zabrakło świetnych występów – publiczność bawiła się przy dźwiękach zespołu LOKA, a także podziwiała Zespół „Piątka z Plusem” i dziecięcy zespół folkowy „Po Burzy”. Muzyka i śpiew towarzyszyły gościom przez cały dzień, wprowadzając wspaniały nastrój.
- Kulinarny konkurs – walka o tytuł Mistrza Potraw Ziemniaczanych!
Głównym wydarzeniem dnia był konkurs kulinarny na najlepsze danie z ziemniaków. Po zaciętej rywalizacji, publiczność w roli jurorów przyznała tytuł Mistrza Potraw Ziemniaczanych dla KGW „Złoty Kłos” Szyldak! Gratulujemy zwycięzcom!
- Kiermasz dobroczynny i warsztaty dla najmłodszych
Tegoroczna edycja Dnia Ziemniaka to także okazja do pomagania – dzięki inicjatywie Stowarzyszenia Świetlinek i Sołectwa Lichtajny odbył się kiermasz używanych zabawek oraz warsztaty dla dzieci. Cały dochód z tej inicjatywy wesprze leczenie małego Leona. Dziękujemy za hojność!
To był niezapomniany dzień, pełen smaku, muzyki i wspólnej zabawy. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom imprezy za wspaniałe potrawy i zaangażowanie. To dzięki Wam ten dzień był tak wyjątkowy. Już teraz zapraszamy Was serdecznie za rok na kolejną edycję Mazurskiego Dnia Ziemniaka! Chcielibyśmy również wyrazić naszą wdzięczność jednostkom OSP z terenu Gminy Ostróda, Dworowi Kraplewo oraz Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka z siedzibą w Strzekęcinie Oddział Szyldak za wsparcie i pomoc w organizacji tego wydarzenia.
Wydarzenie zrealizowane zostało przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w konkursie “Organizacja wydarzeń regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną i lokalną oraz dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w 2024 r.”