III Mazurski Dzień Ziemniaka

Gmina 06.10.2010

2 października 2010 roku rozpoczęły się uroczyste obchody III Mazurskiego Dnia Ziemniaka. Uroczystego otwarcia dokonali: Wicemarszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Pani Jolanta Szulc, Wójt Gminy Ostróda Gustaw Marek Brzezin, Wiceprezes Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzękęcinie Rajmund Bruski, Dyrektor Generalny Acus Spółka Jawna Lucyna Sołtanowicz.

 


Przez cały sobotni dzień na terenie Dworu w Kraplewie królował ziemniak oraz wszystko to, co można z niego zrobić. O godzinie 12:00 rozpoczęła się konferencja popularno – naukowa, podczas której naukowcy mówili między innymi o wartościach odżywczych i użytkowych ziemniaka. Głównym punktem imprezy był konkurs na najlepsze placki ziemniaczane. W konkursie udział brało 6 drużyn: 

  1. „Karczma nad Sandelą” - Placki ziemniaczane w sosie grzybowym   
  2. Dom Gościnny  Stara Szkoła - Placki  po dylewsku 
  3. Stowarzyszenie Idzbark Moja Ojczyzna- Placki Pani Twardowskiej
  4. Gospodarstwo Agroturystyczne Kalinówka placki ziemniaczane z  szynka dylewską i śmietaną
  5. Dwór Pacółtówko  Rolada  z placka ziemniaczanego,
  6. Dwór Kraplewo - Placek Dworski

Drużyny na przygotowanie potrawy miały 90min. W skład komisji konkursowej wchodzili: Wójt Gminy Ostróda Gustaw Marek Brzezin, prof. dr hab. Jerzy Borowski Kierownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, dr hab. Katarzyna Majewska, profesor nadzwyczajny Wydziału Nauk o Żywności, Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych. Jurorzy po burzliwych obradach uznali za najlepszy Placek Dworski zrobiony przez przedstawicieli z Dworu Kraplewo, na drugim miejscu znalazły się placki ziemniaczane w sosie grzybowym usmażone przez przedstawicieli „ Karczmy nad Sandelą”, trzecie miejsce w konkursie kulinarnym zajęło Stowarzyszenie Idzbark Moja Ojczyzna z Plackami Pani Twardowskiej. Równolegle odbył się konkurs na nagrodę publiczności, gdzie potrawy kulinarne zostały ocenione przez jury wyłonione z publiczności. Publiczność miała trochę inne zdanie, według nich najlepszymi plackami były te usmażone przez kucharzy z „Karczmy nad Sandelą”, drugie miejsce zajął Dwór Kraplewo, trzecie natomiast Dom Gościnny Stara Szkoła.   

W ramach Dnia Ziemniaka przeprowadzone zostały konkurencje sportowo-rekreacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych m.in. pyra do golasa, czyli najdłuższa obierka z ziemniaka kobiet i mężczyzn; ziemniaczane cudaki-kartoflaki; jedzenie kartaczy na czas, kartoflane korale, pyrą w dziesiątkę (rzut ziemniakiem do celu) oraz ziemniaczany strong man.

Zebrani goście mieli również możliwość zobaczyć występ zespołu „Iskierka” z Gminnego Ośrodka Kultury w Samborowie. Imprezie towarzyszyły: wystawy wyrobów rękodzieła i produktów regionalnych, degustacja zupy ziemniaczanej, pieczonego dzika i ziemniaków z parownika oraz sprzedaż ziemniaków różnych odmian. Atrakcją tego dnia był występ zespołu Folkoperacja.

Festyn współfinansowany był ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 Leader Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.