po raz ósmy spotkaliśmy się na Mazurskim Dniu Ziemniaka w Kraplewie

Gmina 01.10.2015

W niedzielne popołudnie 27 września 2015r. do Kraplewa zawitały tłumy mieszkańców i gości, bowiem o godz. 13:30 rozpoczęły się uroczyste obchody VIII Mazurskiego Dnia Ziemniaka. Tegoroczna edycja została wpisana w kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego. Uroczystego otwarcia dokonali: Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin, Wójt Gminy Ostróda Bogusław Fijas, Prezes Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie Franciszek Klim. Przez cały niedzielny dzień na terenie Dworu w Kraplewie królował ziemniak oraz wszystko to, co można z niego zrobić. Impreza przyciągnęła niemalże wszystkich mieszkańców, którzy jak sami przyznawali bawili się znakomicie. W programie znalazły się między innymi: występy zespołów z Gminnego Centrum Kulturalno - Bibliotecznego w Samborowie oraz Grupy AKUSTIK. Atrakcją tego popołudnia był występ LENY Z ZESPOŁEM. W czasie koncertu artyści zaprezentowali najsłynniejsze przeboje muzyki włoskiej.

 

Imprezie towarzyszyły: wystawy wyrobów rękodzieła i produktów regionalnych, degustacja potraw z ziemniaków, „wesołe miasteczko” dla najmłodszych, ciekawe konkursy, przepyszne smakołyki dla każdego oraz ognisko.

Głównym punktem imprezy był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ziemniaków. W tym roku o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko Mazurskiego oraz o Złotą Tarkę Wójta Gminy Ostróda rywalizowały Sołectwa z terenu gminy. Drużyny na przygotowanie potrawy miały 30 min. Oceny potraw konkursowych dokonało profesjonalne jury w składzie:
1.Jarosław Sarnowski, Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
2.dr hab. Aneta Andronowska prof. nadzw., Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
3.dr hab. Wacław Mozolewski, prof. UWM, Wydział Nauk o Żywności
4.Ewa Dębska – Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Jurorzy po burzliwych obradach przyznali następujące miejsca:

I miejsce Sołectwo Brzydowo " Bzydowskie bocioki w gajowej poliwce"

II miejsce Sołectwo Naprom "Ziemniaki faszerowane"

III miejsce " Sołectwo Lubajny "Lubajniaki 2015"

Wszystkim uczestnikom imprezy  dziękujemy i zapraszamy za rok,
a laureatom konkursu kulinarnego serdecznie gratulujemy!!!