18 września 2011 roku rozpoczęły się uroczyste obchody IV Mazurskiego Dnia Ziemniaka. Uroczystego otwarcia dokonali: Wójt Gminy Ostróda Gustaw Marek Brzezin, Wiceprezes Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzękęcinie Rajmund Bruski, Dyrektor Generalny Acus Spółka Jawna Lucyna Sołtanowicz.Przez cały niedzielny dzień na terenie Dworu w Kraplewie królował ziemniak oraz wszystko to, co można z niego zrobić. O godzinie 11:30 rozpoczęła się konferencja popularno – naukowa, podczas której naukowcy mówili między innymi o wartościach odżywczych i użytkowych ziemniaka. Głównym punktem imprezy był konkurs na najlepsze placki ziemniaczane.
W konkursie udział brało 5 drużyn:
1. Hotel Sajmino – Chrupiące placki z farszem mięsnym z sosem grzybowym
2. Sołectwo Kajkowo - Placki Ziemniaczane Ala Pizza
3. Sołectwo Tyrowo – Placki Tyrowskie
4. Dwór Pacółtówko - Placek Pacółtowski
5. Dwór Kraplewo - Placek Pruski
Drużyny na przygotowanie potrawy miały 60min. W skład komisji konkursowej wchodzili: WiceStarosta Ostródzki Stanisław Brzozowski, prof. dr hab. Jerzy Borowski Kierownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Jan Rećko Dyrektor Oddziału Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemnika Sp. z o.o w Szyldaku. Jurorzy po burzliwych obradach uznali za najlepszy Placek Pruski zrobiony przez przedstawicieli z Dworu Kraplewo, na drugim miejscu znalazły się chrupiące placki z farszem mięsnym z sosem grzybowym usmażone przez przedstawicieli Hotelu Sajmino, trzecie miejsce w konkursie kulinarnym zajęło Sołectwo Tyrowo z Plackami Tyrowskimi. Równolegle odbył się konkurs na nagrodę publiczności, gdzie potrawy kulinarne zostały ocenione przez jury wyłonione z publiczności. Publiczność miała trochę inne zdanie, według nich najlepszymi plackami były również te usmażone przez kucharzy z Dworu Kraplewo, natomiast drugie miejsce zajęło Sołectwo Kajkowo z Plackami Ziemniaczanymi Ala Pizza, a trzecie miejsce Hotel Sajmino.
W ramach Mazurskiego Dnia Ziemniaka przeprowadzone zostały konkurencje rekreacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych m.in. pyra do golasa, czyli najdłuższa obierka z ziemniaka; ziemniaczane cudaki-kartoflaki; jedzenie kartaczy na czas, ziemniaczany StrongMan oraz wiele innych konkurencji sportowych m.in. strzelanie z łuku i z wiatrówki.
Zebrani goście mieli również możliwość zobaczyć występ zespołu „Iskierka” oraz „FART” z Gminnego Ośrodka Kultury w Samborowie. Imprezie towarzyszyły: wystawy wyrobów rękodzieła i produktów regionalnych, degustacja zupy ziemniaczanej, pieczonego dzika i ziemniaków z parownika w przepysznych sosach oraz ognisko. Atrakcją tego dnia był występ jednego z nielicznych zespołów romskich w Polsce, grających tradycyjną muzykę romską Zespołu HITANO.