Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.Uczestnikami konkursu są mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Produkty regionalne będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategorie:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty mleczne
d) Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
Podkategorie:
a) Przetwory owocowe
b) Przetwory warzywne
c) Produkty zbożowe
d) Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne :
Podkategorie:
a) Napoje bezalkoholowe
b) Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Zgłoszenia oraz regulamin konkursu znaleźć można na stronach organizatorów: www.wmirol.org.pl, www.europe-direct.olsztyn.pl, www.wrota.warmia.mazury.pl. Wypełnione karty zgłoszenia produktu i/lub potrawy wraz z załączonymi przepisami należy przesłać do 25.10.2011 r.