5 kwietnia 2018 roku po raz pierwszy w naszej szkole obchodziliśmy Święto Marchewki.
Celem włączenia się do obchodów było zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania marchwi - warzywa o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich, jednym z ważniejszych, jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Ten „marchewkowy dzień” obfitował w liczne atrakcje:
- Degustacja marchewki na surowo („Częstujcie się”… Marchewka).
- Wystawa prac plastycznych uczniów pod hasłem: „Zacznijmy od marchewki…”(klasa III a i III b - oddziały gimnazjalne).
- Ustawienie fotościanki przeznaczonej do robienia zdjęć. (Mała rzecz a cieszy!) Wkładając głowę w wycięty w fotościance otwór na głowę można mieć pamiątkę jako marchewka lub z marchewką – projekt i wykonanie fotościanki - Pani Katarzyna Lachowicz – Fydrych.
- Warsztaty plastyczne pod hasłem:„Świat marchewki”(najmłodsi – uczniowie klasy pierwszej pod kierunkiem wychowawcy - Pani Teresy Pieczuro).
- Oglądanie filmów, pogadanki, śpiewanie piosenek o marchewce (uczniowie edukacji wczesnoszkolnej).
- Sprzedaż ciasta marchewkowego – wspieranie akcji wolontariackiej: KILOMETRY DOBRA…(wolontariusze sprzedawali ciasto następnego dnia podczas obchodów Światowego Dnia Zdrowia).
Ten dzień nie byłby tak wspaniały i radosny, gdyby nie pomoc i praca pracowników niepedagogicznych naszej szkoły: Pani Marzeny Ławnickiej, Pani Lidii Hudzia, Pani Anny Spychała i Pana Tadeusza Szostek.
Koordynator działań: Pani Dorota Bierć.