VII EDYCJA KONKURSU „SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA NA STOŁACH EUROPY”

Gmina 08.10.2012

Zapraszamy mieszkańców, przedsiębiorców, szkoły, organizacje oraz koła gospodyń wiejskich  do wzięcia udziału w VI edycji konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Organizatorami konkursu są: Samorząd Województwa Warmińsko- Mazurskiego, Warmińsko- Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko- mazurskiego, a następnie opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw i produktów specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

 

Konkurs odbędzie się w III etapach:

I etap- nominacja do finałów subregionalnych konkursu.

Zgłoszenia należy nadesłać do dnia 18 października 2012 r. na adres:
- Uczestnicy indywidualni: Warmińsko- Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury, Ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, tel/fax: 89 535 48 43, e-mail:

 - Przedsiębiorstwa i szkoły: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko- Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, Ul. Emilii Plater 1, 10- 562 Olsztyn, Fax: 89 521 98 59, Tel. 89 521 98 50, e-mail:

 z dopiskiem: “Smaki Warmii oraz Powiśla na stołach Europy”

II etap- finały subregionalne konkursu odbędą się: 10.11.2012 r. w Elblągu, 17.11.2012 r. w Ełku oraz 24.11.2012 r. w Szczytnie.

III etap- finał regionalny dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych 08.12.2012 r. w Olsztynie.


Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody

2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
a) Przetwory owocowe i warzywne ( w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe)
b) Produkty i zbożowe i cukiernicze

3. Regionalne napoje alkoholowe

Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) Osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne ( w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.

Finaliści VII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” zostaną automatycznie nominowani do finału regionalnego konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” w 2013 r. Poniżej regulamin oraz karta zgłoszenia do konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

Regulamin konkursuZgłoszenie do konkursu